Президентът Росен Плевнелиев спешно наложи вето върху Закона за горите.

За първи път държавен глава върши това в почивен ден. Явно ескалиращите и ставащи все по-масови протести в София са принудили президентът да побърза с ветото.

Така за два дни държавният глава е принуден да върне два закона, приети от ГЕРБ. Отново обаче остава "съмнението", че Плевнелиев върши това по "молба" на премиера Борисов, който вчера на среща с еколози заяви, че ще спре закона от публикуване в Държавен вестник - нещо, което е единствено в правомощията на държавния глава.

Реакцията на българското общество е оправдана, като се има предвид дефицитът на диалог, при който протече приемането на закона

Законът за горите създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска, заявява в мотивите си президентът.

Реакцията на българските граждани срещу част от разпоредбите на приетия закон показва, че в българското общество не е постигнато съгласие относно правилата за ползването, стопанисването и упражняване на правото на собственост върху земеделски земи и гори, коментира още Плевнелиев.

От утре - контрапротести, в защита на закона
Още...

Той критикува управляващите, като според него тази реакция е оправдана, като се има предвид дефицитът на диалог, при който протече неговото приемане.

Налагането на едностранни решения няма да кумулира доверие, нито да доведе до целените със закона резултати. Без активното участие на гражданското общество не е оправдано да се приемат правила, които засягат дългосрочно националните богатства на България.

Росен Плевнелиев е на мнение, че трябва изцяло да се преосмислят направените промени и ветото ще даде възможност да се постигне разбирателство по тези толкова важни национални въпроси.

Министър Найденов обвини регионите, че са били пасивни в дебата по Закона за горите
Oще...

Той изразява надеждата си повторното обсъждане на закона да се осъществи в условията на активен диалог между държавните органи, органите на местното самоуправление, гражданското общество и бизнеса.

Това, по думите му, е в основата на съгласието да се развиват зимните спортове и регионите, но едновременно с това да се опазва и възпроизвежда околната среда.

Приетият Закон за изменение и допълнение на Закона за горите не дава гаранции, че е постигнато най-доброто съчетание, заключава президентът.