Енергийната зависимост на България от Русия целенасочено се увеличава, се казва в декларация на Демократи за силна България, прочетена от парламентарната трибуна от лидера на партията Иван Костов.

За да получи по-изгодни за себе си и по-вредни за нашата страна условия, Русия наруши основния принцип в международното право, че договорите трябва да се изпълняват - pacta sunt servanda, се казва в документа.

Българското правителство се съгласи да предоговори руските доставки на газ за следващите 25 години, като зачерква сегашния много изгоден за нас договор.
Русия не допуска чужда собственост в добива и преноса на газ и енергийни източници на собствена територия, но иска да притежава транзитните газопроводи на България и други европейски страни и по този начин да ги направи трайно зависими, заявяват от ДСБ.

Декларацията е разпространена в момент, в който текат преговорите за нов договор с Газпром, а външният министър Калфин е на посещение в Москва за среща с руския си колега Лавров. 

Тъмносините отбелязват също така, че българското правителство е дало изграждането на АЕЦ "Белене" на руско държавно предприятие без да докаже, че тя е необходима за енергетиката и икономиката.
Съгласява се да строи атомна централа по непризната руска технология, а руските закони ни задължават да приемем нейните ядрени отпадъци.
Освен това сключи договор за доставка от Русия на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй до 2025 г.

По повод петролопровод Бургас-Александруполис хората на Костов подчертават, че българското правителство се е съгласило на увеличаване на руската собственост върху преминаващият през нашата страна за сметка на намаляване българския дял.

Тази едностранна зависимост, монополното диктуване на цените и доставките оскъпяват напълно ненужно разходите на българските граждани и фирми за енергия и заплашва националната ни сигурност.
България трябва да защити националните си интереси. Вместо да обявява Русия за най-важен приоритет на външната си политика българското правителство е длъжно да противодейства. Затова ДСБ настоява министър-председателят:

  • По време на дебата за енергийната сигурност на върха на ЕС през декември в Брюксел да представи българската политика за енергийна независимост и да поиска подкрепа за нея.
  • Да поиска категорично Русия да ратифицира Европейската енергийна харта и да либерализира добива и търговията с енергийни източници
  • Като се позове на общата търговска политика на ЕС и правилата на Световната търговска организация да поиска изработването на обща позиция на страните-членки относно руските енергийни доставки.