България има тежки проблеми, свързани с икономиката, заетостта, социалния статус на гражданите, както и особено сериозният проблем с готовността на армията да покрива ангажиментите към НАТО.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в сeло Ябланово, където се провеждат традиционните Майски събития, свързани с отбелязването на събитията около "възродителния процес".

По думите на Местан обаче, преди тези проблеми стои един най-важен проблем - изживяваме тежка криза на толерантността.

Има разколебаване на демократичния модел и преди да се реши проблемът с демократичността на управлението не е възможно да бъдат разрешени другите въпроси, защото не може да бъде прието като демократично управление, в което участват политически сили, определени в доклада на ПАСЕ като фашистки. А недемократичното управление не може да роди демократични реформи", посочи в словото си Лютви Местан.

Той не пропусна да атакува Патриотичния фронт, като посочи, че най-уродливата изява на тежката ерозия на демократичните ценности е предложението на ПФ използването на майчин език в предизборна кампания да се наказва със затвор от 3 до 6 години, което според председателя на ДПС изважда България от европейския демократичен модел.

Местан изрази пред множеството съжалението си, че партньорите на ПФ в управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторски блок, мълчат и така се превръщат в мълчаливи съучастници, а дясното все повече се приближава към национал-популизма, което било най-опасното явление в съвременната българска политика.

В тази връзка Лютви Местан декларира, че в тази тежка ситуация ДПС е призвана да бъде основният стълб на либералната демокрация в България.

Митингът е отбелязал с едноминутно мълчание паметта на поета Мехмед Карахюсеинов - Мето, който точно на този ден е издъхнал, пет години след като се е самозапалил, в знак на протест срещу насилствената смяна на името му.

Сред гостите са били и доста официални лица от Турция - посланикът на южната ни съседка Сюлейман Гьокче, както кметовете и зам. кметовете на редица турски селища.