Незабавно създаване на специален надзорен комитет, учреден от Българска народна банка (БНБ), който да се заеме със случая с Корпоративна търговска банка (КТБ).

В това се изразява общото желание на синдикатите и работодателите у нас, които днес седнаха на масата за преговори и обсъдиха актуалната ситуация в страната.

Идеята е във въпросния комитет участие да вземат независими и авторитетни банкери, финансисти, юристи, акционерите в КТБ, както и всички заинтересовани. Тяхната крайната задача ще е предлагане на цялостно решение за оздравяване на банковата група, което да опази интересите на всички засегнати от казуса "КТБ".

Като домакин на срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров прочете на пресконференция единното писмо, което четирите национално представени работодателски организации и двата синдиката изпращат до отговорните институции.

Становището ще получат президентът, премиерът, управителят на БНБ, председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) и председателите на парламентарно представените политически партии.

Димитров подчерта, че изрично няма да посочва имена, тъй като в България те бързо се променят.

Работодателите и синдикатите искат още и започване на преговори за влизане на страната ни в Европейския банков съюз. "Искаме незабавна среща с управителния съвет на БНБ", заяви още Димитров.

Решението на кризата с КТБ според обединените партньори трябва да бъде пазарно и да не е за сметка на българския данъкоплатец.

Не на последно място синдикалистът предупреди, че заради блокираните пари на много родни фирми близо 25 хиляди работни места са под въпрос, а работещите в над 400 предприятия могат да останат без заплати.