Темата Делян Пеевски е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция Пеевски дори не встъпи в длъжност. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в сутрешния блок на бТВ, попитан защо близо до 90 дни се кри, че предложението Делян Пеевски з шеф на ДАНС е на ДПС.

Местан многократно подчерта, че номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е обща политическа отговорност.
Припомняме, преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев отново в сутрешен блок на бТВ заяви, че номинацията на Делян Пеевски е била направена от ДПС.

Местан подчерта още, че няма как Пеевски да е член на централното ръководство на ДПС, тъй като е магистрат, а магистратите не членуват в партии.
Връщането към тази тема е нелогично, заяви лидерът на ДПС.

По думите му политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един единствен казус, още повече, когато той е изчерпан, заяви Местан.
Водещият мотив е бил статутът на Делян Пеевски като магистрат, а това предложение е било експортно политическо, обясни още Местан.

Пеевски не беше председател на ДАНС, каза Местан след въпрос какви качества са го впечатлили у Пеевски за председател на ДАНС.

На въпрос като какъв Пеевски е влязъл в сградата на ДАНС и е привикал директорите на управленията, лидерът на ДПС обясни, че Пеевски е отишъл в ДАНС с намерението на подпише акта за встъпване в длъжност, но ситуацията с обществената реакция се е развила буквално за минути и той не е подписал.

Местан заяви, че е убеден, че Пеевски не се е възползвал от правото си на достъп до класифицираната информация.

По думите на Лютви Местан, ако кабинетът Орешарски може да бъде укорен за нещо, то политическите назначения са последното нещо, за което може да бъда обвинен.

Кабинетът Орешарски продължи да търпи калинките назначени от ГЕРБ.

Местан огласи, че парламентарната група на ДПС ще иска сформиране на специална анкетна комисия, която да проучи скандалните предложения и назначения, правени от ГЕРБ, включително и за длъжности, които се заемат чрез конкурс.

По думите на Местан по време на ГЕРБ конкурсите са имали чисто формален характер, задкулисно са се взимали решенията дори кой да бъде директор на НЗОК.

Очаквам да се проведат необходимите реформи, за да се освободи администрацията от всички калинки, заяви Местан, отбелязвайки, че ДПС ще даде специална пресконференция по темата за скандални назначения, правени от ГЕРБ.