Човек на БНТ от мястото: Секунди след труса дойде цунамито
220 български туристи в района на земетресенията

Нови трусове в Индийския океан: Радио "Ехото на Москва" съобщи, позовавайки се на информационни агенции, че в района на първото земетресение в ранния следобед са осетени нови трусове със сила около 6 по скалата на Рихтер. Не се изключват нови цунами, предизвикани от последните трусове.

Мощно земетресение разтърси северната част на индонезийския остров Суматра, предаде АФП.
Над 11000 души (по информация на Ройтерс oт 20.30 ч.българско време) са загиналите в Шри Ланка, Бангладеш, Индия и Тайланд и Малайзия, хиляди са ранени и в неизвестност след серията приливни вълни - цунами, предизвикани от земетресението.

Поради настъпилата нощ спасителните и издирвателни дейности временно са прекратени, но рано сутрента те ще продължат.

Геоложкият институт на САЩ определя, че силата на труса е 8.9 по скалата на Рихтер, което го прави най-мощното земетресение в света от 1964 година.
В същото време индонезийските сеизмолози са измерили земетресението с магнитуд 6.6 по скалата на Рихтер, докато според специалисти от Обсерватория по науките за земята в Страсбург трусът е било 8 по скалата на Рихтер.

Епицентърът на земетресението се намира на 66 км. южно от град Молабо и на 25 км. под брега на Индийския океан.

Трусовете, продължили 17 минути, са разрушили стотици домове и няколко моста в Северна Суматра, като в много провинции на острова е прекъснато електричеството и телефонните връзки.

Жертвите
  • Индонезия - 4422
  • Шри Ланка - 3500
  • Индия - 3000
  • Тайланд - 310
  • Малайзия - 42
  • Малдивите - 10
  • Бангладеш - 2
  • Рязко се увеличи броят на жертвите в Индонезия, като той достигна 4422 души. Днес специалисти коментираха, че страната "се е разминала" от трагедията, тъй като голямата вълна не е достигнала до бреговете й.

    Над 3500 души са загинали в североизточната част на Шри Ланка, съобщават от полицията и спасителните екипи. В цялата страна е обявено бедствено положение, над един милион души са без покрив над главата си.

    В Тайланд жертвите са 297, а над 5000 са ранени, много хора са в неизвестност. Сред безследно изчезналите има и чуждестранни туристи.

    Край бреговете на остров Суматра е претърпял корабокрушение пътнически кораб, на борда на който е имало 500 чуждестранни туристи.

    В Южна Индия жертвите на цунамито, предизвикано от труса, са 3000, съобщава министърът на нефта Мани Аияр. По думите му само в щата Таминлад са загинали 350 души. Има информация и за 400 изчезнали рибари.

    карта-БиБиСи Много тежко е пострадал и атолът Малдиви, който е само на 2 метра над водната повърхност. Две трети от територията на столицата на островната държава е под водата.
    Официален правителствен източник определя ситуацията като ужасна, уточнявайки, цитиран от Ройтерс, че в момента на острова е пикът на туристическия сезон.
    Международното летище е затворено, а властите се опитват да съберат информация за жертвите и щетите.

    АР съобщава още за жертвите в Малайзия, които са 42 души.