Цените на електроенергията за битовите потребители да бъдат повишени с 1,99 % от 1 юли предлага работна група от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това става ясно от доклад на регулатора, цитиран от Money.bg. Той е публикуван на сайта на комисията.

Експертите са изчислили, че крайната цена за битовите клиенти на електроразпределителното дружество ЧЕЗ трябва да бъде повишена с 1,53 процента. Според сметките им токът за клиентите на ЕВН трябва да е с 1,22 % по-скъп, а за "Енерго-Про" с 3,64 процента.

Докладът ще бъде обсъден с представителите на енергийните дружества на открито заседание и обществено обсъждане. След това КЕВР ще вземе окончателното решение на закрито заседание.

Експертите са направили предложението си вследствие на поисканите от разпределителните дружества проценти, с които да се увеличи цената. Трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", настояваха за значително повишаване на нощната електроенергия - с между 14 и 25 %.

Днес КЕВР предложи също и нови цени на топлата вода и парното от 1 юли, като в някои градове цените да бъдат по-ниски, но за други КЕВР предлага увеличение.

Според регулатора в София цената на топлоенергията трябва да бъде намалена с над 5,5 на сто, в Пловдив - с близо 1,5 процента, в Бургас и Варна - съответно с 6 на сто и с 0,2 на сто.

Поскъпване на услугата с около 0,5 процента се прогнозира за Плевен, а за Враца - с близо 3 на сто.