Временна забрана за движение на тежкотоварни МПС по участъци от републиканската пътна мрежа се въвежда от днес (1 август) до 15 септември, съобщават от полицията.

Забраната се въвежда за дните: петък (от 18 до 21 ч.) и неделя (от 14 до 20 ч.), както и целегодишно за официалните празници: през последния работен ден преди празниците - от 18.00 до 21.00 ч. и през последния почивен (празничен ден) - от 14.00 до 20.00 ч.

В тези времеви интервали тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани за изчакване извън пътното платно на: магистрала „Тракия", първокласните пътища (София-Карлово-Варна) и (ГКПП Калотина-Пловдив), както и второкласният път Пловдив-Смолян.

Временната забрана се отнася само за моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска, земеделска и специализирана техника. Ограничението не важи за за моторни превозни средства, превозващи опасни товари, живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Мерките се взимат за осигуряване безопасността на движението в периода на активния летен сезон и през почивните дни, обясняват от полицията.

Припомняме, от Националното сдружение на българските превозвачи заплашиха преди дни с блокади на всички входно-изходни пътни артерии на София заради ограниченията за движението на камионите. По-късно превозвачите успяха да се договорят с АПИ ограниченията да останат в сила, но се промени списъкът със забранените за ползване пътища.