Стратегията за приватизацията на Булгартабак Холдинг е приета на 10 декември 2003 година. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Корнелия Нинова и Румен Овчаров за приватизацията на Булгартабак-Холдинг.

По думите му стратегията е отменена 17 декември 2008 година. Той припомни, че тройната коалиция изважда холдинга от списъка на държавните дружества, които са за приватизация.

Борисов обясни, че на свое заседание тази година Агенцията по приватизация е определила параметрите на сделката за приватизация на Булгартабак и подчерта, че тя е приета без нито един глас против и само с един "въздържал се". „Той поясни, че решението не е на Министерски съвет.

В заключение може да ни поздравите за това, че успяхме в условията на тежка финансова криза да изплатим вече над 35 милиона лева на тютюнопроизводителите, които с голяма радост ги получиха, с тези думи министър-председателят се обърна към опозицията.

От БСП останаха крайно недоволни от отговора на премиера. „Кой ще носи отговорност за това, което ще се случи с Булгартабак", попита ексенергийният министър Румен Овчаров и допълни: „Вашата цел не е да приватизирате Булгартабак на висока цена, нямате намерение да гарантирате социалните права на работещите. Няма да гарантирате нищо и на производителите на тютюн."

По думите му целта е дружеството да се предостави на предварително избран купувач.

Овчаров упрекна премиера, че не е чул нищо от доводите и въпросите по темата, изложени от трибуната. Социалистът донякъде бе прав, тъй като премиерът през цялото време на задаване на въпроса обсъждаше задълбочено нещо с вицето си Цветанов и дори не разбра кога му е дошъл редът да отговаря.

Социалистите са притеснени от разнопосочните сигнали, идващи от правителството за приватизацията на холдинга. Целите, обявени от правителството за приватизация на Булгартабак не съответстват на критериите, заложени в сделката, изтъкна червената депутатка Корнелия Нинова.

Тя посочи, че обявената цена на сделката от кабинета е 100 млн. евро, стойност твърде ниска, според Нинова, тъй като само по сметките на дружеството има повече пари.

Депутатката е недоволна и от това, че инвеститорът се задължава да инвестира в холдинга само 2 години. Не се говори и за запазване на производството на българските марки цигари.

По думите й изискването да се обработва определено количество тютюн годишно изключва от кръга на кандидат-купувачите стратегическите инвеститори, тъй като те не се занимават с изкупуване и преработване на тютюн.

Министър Трайков заявява, че тези параметри в сделката не са добри, каза още Корнелия Нинова. В същото време, по думите й, директорът на Агенцията по приватизация изказва становището, че цената на сделката не е важна. Синдикатите в холдинга и самите работници също са против сделката, подчерта Нинова.

Премиерът Борисов не пожела да ползва правото си на дуплика по въпроса и напусна пленарната зала.

По късно днес той ще открие ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово", а утре премиерът ще посети Каварна, където ще пререже лентата на новоизграден главен колектор и прилежащата канализационна мрежа в квартал „Хаджи Димитър" в града.