Известният немски режисьор Том Тиквер /„Бягай Лола", „Принцесата и войнът") се натъква на романа на Патрик Зюскинд "Парфюмът: историята на един убиец" едва 20-годишен.

Книгата дълбоко го впечатлява, архаизмът и универсалността на историята го разтърсват дълбоко.

Най-общото му усещане при прочита се изчерпвало с думата "мрак".

Тиквер казва, че за него това е роман, пълен със заслепяващи сетивата исторически платна, с велики, драматични, жестоки моменти плюс театрален и неочакван край.

"Драстичността на Зюскинд е разтърсваща, впечатляваща, тя захапва голия живот до кокала.

И тогава, и сега най-много ми харесва, че книгата успява да намери изключително пластична, физически почти алармираща, тревожеща форма за една в дълбочината си по-скоро нежна и трагична история", споделя той.

Според Тиквер, Зюскинд почти незабележимо ни прави съюзници и съучастници на един престъпник и даже ни оставя да се надяваме на неговото просветление и спасение.

Режисьорът открива в романа и силен социален момент. Един невзрачен, беден младеж, благодарение на своите сетива, създава за себе си шедьовър на уханието - някаква свръхмиризма. И става звезда, в днешния смисъл.

Това напомня на Тиквер за днешните поп-звезди и идоли: ексцентрични, ненормални, склонни към всякакви операции по тялото си, само и само да постигнат някакъв идеал, който все пак никога не постигат.

"Романът "Парфюмът" е изпълнен точно с тази трагичност", смята Тиквер.

Самата тема коства на режисьора и екипа огромни усилия. Те прекарват продължително време в Грас - световната столица на парфюмерията.

За главната роля Тиквер избира английския театрален актьор Бен Уишоу.

Дълго време Патрик Зюскинд упорито отказвал да даде разрешение за екранизация на романа му. Едва през 2000 г. продуцентът Бернд Айхингер усеща, че Патрик е склонен да преговаря за филмовите права и веднага се обажда на издателството, откъдето определят сумата.

„Това е разказ за самотата на един почти аутичен тип човек, за отношението на обществото към по-различния, за таланта, поел в крива посока", казва продуцентът.

За тези, които не са чели книгата - историята проследява живота на Жан-Баптист Грьонуй, който се ражда през 18 век във Франция.

Той  има феноменален усет за миризма, който с времето се превръща в единствен смисъл и мания за младото момче.

Миризмите го завладяват и започват да командват живота му.

Жаден да изучи изкуството на парфюма, Грьонуй се впуска в опасно търсене на най-изящното ухание, усещано някога.

Филмът на Том Тиквер е сполучлива екранизация по изключително оригинална книга, която е и една от най-четените, писани на немски език.