Сирия и ООН сключиха предварително споразумение за разполагането на наблюдатели в страната, които да следят за плана за прекратяване на огъня в страната, съобщиха и от двете страни, цитирани от „Франс прес".

Заместник-външният министър на Сирия Фейсал ал-Мекдад подписа споразумението заедно с член от групата на ООН, съобщи сирийското министерството.

Това споразумение идва в рамките на сирийските усилия, които целят успешното прилагане плана на Анан и да улесни мисията от наблюдатели от ООН като се зачита суверенитета на Сирия", се казва още в съобщението.

Говорителят на специалния посланик на ООН и Арабската лига Кофи Анан, който изготви плана от шест точки потвърди в Женева, че е сключено споразумение между двете страни.

Това споразумение очертава функциите на наблюдателите по изпълнението на мандата им в Сирия и задачите и отговорностите на правителството на Сирия в това отношение", информира говорителят Ахмад Фавзи.

Един ефективен екип от наблюдатели е от жизнена важност, ако нормалният живот на сирийските семейства се възвръща бавно", подчерта Фавзи.

Протоколът павира пътя за 300 наблюдатели от ООН, които ще имат възможност да следят ситуацията в страната.

Междувременно Франция предупреди, че отказът на Русия да подкрепи натиска срещу Башар Асад води до по-голяма изолация на Москва по проблема.

Съжалявам, че Русия продължава да се затваря с една визия, която я изолира все повече и повече не само от арабския свят, но също и от международната общност", каза френският външен министър Ален Жупе.

Жупе, който е домакин на международна среща в Париж, целяща приемането на мерки срещу режима на Асад съжалява, че неговият руски колега Сергей Лавров не участва на срещата.

Лично аз каня господин Лавров да присъства", каза той.

Припомняме, че от руското външно министерство обявиха, че ще бойкотират срещата.