Шрьодер лети спешно за Люксембург след холандското "Не"
Eвролидери се борят за спасяването на конституцията на ЕС
Чехия обеща референдум за Европейската конституция
Да се предизвика любопитство към Евроконституцията, съветва Кунева

И Холандия отхвърли Евроконституцията 61.6% от холандците казаха “не” на Евроконституцията на вчерашното гласуване, а 38.4% я подкрепиха.

Неочаквано висока избирателна активност бе регистрирана сред холандците – 62.8%, предаде Би Би Си, като цитира предварителните данни. Това е два пъти повече от необходимото, за да се съобрази правителството с резултатите.

Крайните резултати ще излязат най-късно на 6 юни.
Парламентът на страната, който има последната дума за Евроконституцията, ще се събере утре, за да обсъди резултата от допитването.

Министър-председателят на Холандия Ян Петер Балкененде, който агитираше за конституцията, заяви, че въпреки голямото си разочарование ще уважи резултатите от консултативния вот. Балкененде смята, че въпреки резултата в страната му, ратификационният процес трябва да продължи.
9 страни досега са подкрепили конституцията, но за да влезе тя в сила от октомври 2006 г. е необходима подкрепата на всичките 25 членки на ЕС.

Само една от деветте страни - Испания, приели общия европейски закон досега, го ратифицира чрез референдум. Останалите - Австрия, Унгария, Италия, Германия, Гърция, Литва, Словакия и Словения, я подкрепиха с гласуване в парламента.

Припомняме, в неделя 55 % от французите отхвърлиха Евроконституцията.

Заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова коментира изхода от референдума, като заяви, че страната ни изцяло приема резултатите, въпреки, че съжалява, че конституцията е отхвърлена.