Разградският административен съд днес гледа първото в страната дело по Закона за конфликта на интереси.

То е заведено по доклад на ресорната комисия към местния общински съвет срещу кмета на Разград Денчо Бояджиев, заради участието му в управителния съвет на нестопанско сдружение, ползващо безвъзмездно общински имот, който организацията отдава под наем.

В доклада на комисията се посочва, че кметът е нарушил разпоредбите на Закона за конфликта на интереси, като не е декларирал членството си в Управителния съвет на местното нестопанско сдружение „Център за икономическо развитие" и не е спазил изискването да го напусне в едномесечен срок, след като е подал декларацията си по Закона, съобщи БНР.

Според защитата на кмета Денчо Бояджиев в случая няма конфликт на интереси, тъй като кметът е подал в срок декларация по Закона, въпреки че самото му участие в гражданско сдружение като представител на общината не е в разрез с нормативния акт.

В срок кметът е депозирал и искане да бъде освободен от управителния съвет на сдружението, а за обстоятелството, че решение по молбата му е взето 2 месеца по-късно и то още не е вписано в съда, Бояджиев не носи вина.

Второто основание на комисията за конфликт на интереси, че центърът ползва средства за рехабилитация на общински път, също беше определено като неоснователни от защитата, тъй като проектът се осъществява по оперативна програма, а не се финансира с общински средства.

Становище, че в случая няма конфликт на интереси, изрази и прокуратурата. Съдът ще се произнесе с решение по делото в двуседмичен срок.