Сенатор Барак Обама е кандидатът на Демократическата партия за президентските избори в САЩ, след като успя да съберe необходимия му брой делегатски гласове.

"Обама влезе в историята", обяви телевизия ABC, като подчерта, че "той става първият чернокож кандидат за президентския пост в САЩ".

В провелите се днес последни първични избори двамата съперници си размениха по една последна победа.

Хилъри Клинтън спечели в Южна Дакота с 57% на 43%, а Обама победи в Монтана.

Сенаторът от Илинойс заяви, че първичните избори на Демократическата партия са приключили и че той официално ще бъде издигнат за кандидат-президент.

"Днес мога да застана пред Вас и да Ви кажа, че аз ще бъда издигнат от Демократическата партия за кандидат за президент на САЩ",обяви Обама на митинг в Сейнт Пол, щата Минесота, където се събраха близо 20 000 негови привърженици.

Той поздрави своя опонент Хилари Клинтън с победата й в Южна Дакота, както и с представянето й по време на първичните избори.

Делегати

Обама - 2156,5

Клинтън - 1925,2

"Сенатор Хилари Клинтън влезе в историята с тази кампания не само защото е жена и направи това, което никой преди нея не беше правил, а и защото е лидер, който въодушевява милиони американци със своята сила, мъжество и привързаност към делото, което днес ни е събрало тук", отбеляза Обама.

Междувременно Клинтън заяви в реч пред свои привърженици, че все още не е решила какви действия ще предприеме в президентската надпревара.

"Беше дълга кампания и днес няма да вземам никакви решения",каза Хилари Клинтън малко след като водещите телевизионни компании в САЩ обявиха съперника й Барак Обама за фактически победител в първичните избори на Демократическата партия и бъдещ официален претендент за Белия дом.

Бившата първа дама Хилари Клинтън, която влезе в кампанията като сериозен фаворит поздрави Обама, но не отстъпи.

Сенаторът от Ню Йорк заяви, че ще се консултира с лидерите на партията и поддръжниците си, за да определи следващия си ход.

Победата на Обама вече бе определено като важно събитие в американската история.
Това е моментът, който съветникът на Обама Дейвид Акселрод предчувстваше и дори очакваше - Гордея с него, гордея се с нашата страна, заяви Акселрод.

Маккейн срещу Обама
След последните събития при демократите е ясно, че двубоят през есента за Белия дом ще бъде между Барак Обама и кандидатът на републиканците Джон Маккейн.

Ветеранът от Виетнам реагира веднага на случващото се в лагера на демократите, обявявайки, че днес е завършил сезонът на първичните избори и започва същинската президентска кампания.

Той не пропусна да разкритикува своя опонент, като отбеляза по повод политическите възгледи на Обама, че е учуден как млад човек като него е повярвал в такива неверни идеи.