Израелските власти предупредиха населението, живеещо южно от река Литани в южен Ливан, да се евакуира, съобщава АП.

От агенцията уточняват, че в периода 1982 г. - 2000 г. река Литани е била граница на така наречената Зона за сигурност, окупирана от Израел.

Запознати коментират, че предупреждението най-вероятно е свързано с предстоящата сухопътна офанзива от страна на Израел.

От АП уточняват, че вчера израелският кабинет заседавал до много късно и според военни от Тел Авив новата цел на Израел ще е да изтласка бойците на Хизбула на най-малко 30 километра на север от границата, като по този начин се създаде нова буферна зона между двете страни.

Припомняме, че вчера генералният секретар на ООН Кофи Анан предупреди, че Ливан е изправен пред хуманитарна криза.

Кофи Анан подчерта, че от началото на конфликта в Ливан - 12 юли загиналите ливанци са 317 души. Израел пък е дал 31 жертви.

Освен това над 500 000 ливанци са били принудени да напуснат домовете си. Само в Сирия ливанските бежанци са 130 000. Други най-малко 45 000, предимно жители на Южен Ливан, все още не са намерили подслон и се нуждаят от хуманитарна помощ.

Анан бе категоричен, че военните действия трябва незабавно да бъдат прекратени.

Генералният секретар на ООН обвини Израел, че използва "несъразмерна сила" и  отправи критики към Хизбула, че "държи за заложник цял един народ".

Същевременно стана ясно, че САЩ се противопоставят на призивите да „притиснат" Израел да се откаже от офанзивата си в Ливан.

От друга страна обаче в началото на другата седмица се планира посещение в Израел на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс. Преди това обаче тя ще посети и няколко арабски страни в региона, като до момента обаче от АП нямат информация кои ще са тези страни.