СДС - София отхвърля страха и лицемерието, прикрити зад формулата „Синя
коалиция". Категорично не приемаме предложения проект за траен политически съюз с ДСБ.

Това се казва в позиция на градския съвет на СДС-София относно формата на явяване на СДС на парламентарните избори през 2013 г.

Позицията на Градския съвет на СДС-София е приета на заседание, проведено вчера.
След явно и поименно гласуване 52 членове на софийското СДС са подкрепили позицията, двама са били против и един се е въздържал.

"Ние вярваме в силата на смелостта и достойнството да се явим на парламентарните избори през 2013 г. със собственото си име Съюз на Демократичните Сили. Убедени сме, че това е пътят за спечелване доверието на честните българи", заявяват още от СДС-София.

По-късно от СДС-София заявиха, че с груби и апаратни игри главният секретар и председателят на СДС се опитват да подменят вота на СДС-София. Те отказват да приемат редовни документи на трима представители на СДС-София в Националния съвет на СДС и по този начин лишават СДС-София от три гласа на днешното заседание, изтъкват от столичното СДС.

Днес Националният съвет на СДС трябва да реши дали на следващите парламентарни и евроизбори ще се явят заедно с ДСБ.

Припомняме, лидерът на СДС Мартин Димитров заяви в събота, че ще подаде оставка, ако на заседанието на Националния съвет на СДС във вторник се вземе решение партията да се яви самостоятелно на следващите избори или в коалиция, различна от Синята коалиция.

Експрезидентът Петър Стоянов пък заяви, че ако СДС отиде на изборите в коалиция с ДСБ, той няма да гласува.

На 7 май ръководството на ДСБ даде мандат за подписване на споразумение със СДС за общо явяване на следващите избори като Синя коалиция.

От излседване на МБМД, разпространено вчера обаче, става ясно, че ако СДС се яви самостоятелно на избори би спечелило 3,7% от подкрепата на избирателите. ДСБ събират едва 1,7%. Според проведените интервюта, влизането на Синята коалиция в следващия парламент е под въпрос.