Депутатите подхванаха на второ четене Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.

Припомняме, проектът бе внесен в 41-то НС през април 2012 г. Той оптимизира функционалността на отделните структури, имащи отношение към националната сигурност.

Създаденият Съвет за сигурност в Министерския съвет подпомага министър-председателя и се явява коригиращ център с контрол на функциите на структурите, имащи отношение към националната сигурност. Проектът очертава детайлно парламентарния контрол, както и гражданския контрол над службите за сигурност.

Предложеният законопроект е рамков и в него е намерена дефиниция на понятието „система за национална сигурност" и са регламентирани структурата, задачите и дейността на тази част от нея, която е пряко свързана със защитата на националната сигурност.

Средствата за финансиране изпълнението на закона ще се осигуряват от бюджетите на Министерския съвет и на другите държавни органи, на които се възлагат отговорности. Проектът се подкрепя от правителството, президента, МВР и службите за сигурност.

Този закон е като наредба, която регламентира работата на Съвета по сигурността към МС, недоволен бе социалистът Красимир Янков. Проектът не бил рамков закон според него, а наредба на МС.

Депутатите гласуваха министър-председателят да ръководи координацията между представените в Съвета по сигурността институции, както и между тях и други органи на държавната власт.

Той да осъществява общото ръководство на разузнавателната общност и да утвърждава годишните планове относно дейността на Държавна агенция "Национална сигурност", "Държавна агенция "Разузнаване", служба "Военна информация" и на Съвета по сигурността.

Независимият депутат Велизар Енчев поиска в Съвета по сигурността да участва и представител на парламента. "В закона е записано, че в определени случаи в заседанието на съвета могат да участват председателят на законодателния орган, председатели на постоянни комисии, както и депутати. България все още е парламентарна република", аргументира се Енчев.

"Къде пращате представители на законодателната власт да участва в заседанията на орган на изпълнителната власт", намеси се  генерал Атанас Атанасов. Имаме разделение на властите, подчерта реформаторът и очаквано предложението на Енчев не мина.