Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че мирният преход може да започне в Сирия, ако сирийският президент Башар Асад „остане в Москва", цитиран от „Хюриет".

Припомняме, Асад изненадващо посети Москва, за да благодари лично на президента на Русия Владимир Путин за оказваната военна подкрепа.

След пленум на турската Асоциация на пенсионерите в Анкара Давутоглу коментира визитата на Асад в руската столица. Премиерът подчерта, че сирийският президент е избрал възможността да потиска и преследва народа на Сирия от 2011 година на фона на продължаващите опити на Турция за иницииране на демократичен преходен процес.

По думите му един преходен период може да бъде смятан за успешен само ако петте милиона сирийски бежанци усетят, че в страната има мир и могат да се върнат. Той подчерта, че това е възможно само ако Асад напусне властта.

„Трябва да работим по формула" за оттеглянето на Асад, поясни Давутолгу и подчерта, че си е пожелал Асад „да не се връща" от Москва.

Това, което мога да кажа, е, че аз си пожелах той да остане в Москва за по-дълъг период, за да може сирийският народ да си отдъхне. Действително би било по-добре той да не се връща и преходният период да започне", поясни турския премиер.

За първи път Башар Асад напусна страната от началото на сирийската криза през 2011 година.