Общество за "Нова България" и Движение "Независима България" настоятелно апелират към правителството на България незабавно да забрани пропагандирането на джихадистките символи на „Ислямската Държава" в българските социални мрежи и други медии, отбелязва се в декларация на партиите.

През последните седмици това явление, което не е нищо друго освен открита пропаганда на джихад, насилие и тероризъм с участието на български граждани мюсюлмани, става все по масово, отбелязват партиите, които прикачиха видео от "Фейсбук" с лица, които очевидно подкрепят прилагането на радикалния Ислям.

Подобно подстрекателство за насилие доведе до пълна забрана на такава пропаганда в Германия в петък, припомнят в декларацията.

Те апелират към всички политически партии да вземат отношение относно тази нова заплаха за националната ни сигурност. Тези действия и публичното им представяне, провокират спокойствието на гражданите и гражданския мир в напрегнат, заключава се в декларацията.

По-късно на пресконференция в БТА двете формации демонстрираха видеоклипове от интернет, в които малцинствени граждани на Пазарджик имат ислямски сбирки и отправят антимиролюбиви призиви в подкрепа на "Ислямска държава".

Алекс Алексиев настоя, че има радикализиране на атмосферата в Пазарджик, като там има множество доказателства за ислямски събирания и антимиролюбиви призиви. Ако тук има хора, които симпатизират на тези варварства, границата е тънка и може да почнат да се взривяват и в България, притесни се той, като напомни публичните екзекуции, които „Ислямска държава" извършва в последните месеци.

Органите на реда да обърнат внимание. В България в момента се прави открита пропаганда на тази организация. Това не може да се толерира, има подстрекателства за насилие. Няма да оставим този проблем без по-нататъшно развитие дори ако правителството си затвори очите, гарантират от двете организации.

От партията пък не пропуснаха възможността да се върнат на скандалния случай от миналата седмица, при който на метростанция в София кандидат-депутатът Николай Алексиев от „Общество за нова България" се спречка с касиерка и предизвика полицейска намеса.

Действията на полицията са в драстично нарушение със законите, особено този за МВР. Не съм провокирал нарочно служителите. Показах им удостоверението си за кандидат-депутат, те се отнесоха все едно съм им показал вестник или тоалетна хартия, възмути се той пред изключително слаб медиен интерес. Ще напишем писмо до вътрешния министър, ще искаме проверка кои са тези лица, да бъдат намерени и наказани. Отказаха да се легитимират. Като им получа имената, ще ги съдя, закани се желаещият за депутатско място.