Палестинските радикали в Ливан отрекоха да имат отношение към похищението на седемте естонски велосипедисти, пише електронното издание Нюз.Ру.

Официалният представител на просирийския Народен фронт за освобождение на Палестина - Главно командване (НФОП-ГК) Рамез Мустафа заяви, че неговата организация няма отношение към инцидента в християнския град Захле.

НФОП-ГК беше заподозряна за отвличането, защото до мястото на инцидента е разположена палестинска партизанска база. „Ние ще съдействаме за търсенето на отвлечените и ако получим информация, веднага ще я съобщим на ливанските спецслужби", е заявил Мустафа.

Жандармеристи блокираха всички пътища в западната част на долината Бекаа. Спецгрупата проверява хълмистия район Кфар Забад, където могат да се укриват престъпници.

На мястото на отвличането на естонските граждани са били намерени изоставени велосипедите им.

Редица местни коментатори свързват вземането на естонските велосипедисти като заложници с ислямистки групировки, които действат в района.

Не е изключено това действие на екстремистите да е реакция на изгарянето на Корана в една от провинциалните църкви на щата Флорида, където двама пастори евангелисти Уейн Сап и Тери Джоунс, които са замисляли отдавна тази провокационна акция, я изпълниха на 20 март.

Според друга версия отвличането се свързва със събитията в съседна Сирия, чиято южна част е обхваната от вълнения.