Просветното министерство търси да назначи повече от 1900 преподаватели. Оказва се, че броени дни преди началото на учебната година в цяла България има недостиг на учители, съобщава БиТиВи.

Най-много преподаватели не достигат по английски език, където незаетите места са 173. Дефицит има и на начални учители, както и на преподаватели по математика.

Най-сериозен е проблемът в Бургас, Стара Загора и София-град. Една от причините за слабия интерес към професията е ниското заплащане. От години младите учители търсят реализация в частния сектор, където заплатите са по-привлекателни.

Десет училища наесен затварят врати завинаги. Причината е липсата на ученици. Това са учебни заведения в малките, обезлюдени населени места.

Същевременно от днес се увеличават минималните основни заплати на учителите. Така хората с най-ниско възнаграждение - младшите преподаватели, педагогическите съветници и ресурсните учители и възпитатели ще получават не по-малко от 530 лева на месец.

Междувременно стана ясно, че между 20 и 80 учители се борят за място в най-желаните училища в София. Търсени са преподавателите по чужд език, математика, информационни технологии, начални и детски учители, обясни зам.-министърът по образованието Ваня Кастрева, цитирана от БНТ. По думите й в условията на делегиран бюджет, директорът е този, който определя не само щатовете, но и възнаграждението.