От ОНН препоръчват страните от ЕС да приемат до 200 хиляди бежанци в рамките на обща стратегия по миграционната криза и да се откажат от поетапния подход, предадоха информационните агенции.

Антонио Гугепеш, който оглавява Агенцията за бежанците към световната организация, заяви, че в този решаващ момент, ЕС трябва да мобилизира всички сили за излизане от кризата с бежанците.

Междувременно европейските лидери се опитват да изработят обща стратегия за бежанците.

Британският премиер  Дейвид  Камерън по-рано заяви, че страната му е готова да приеме още бежанци и че ще бъдат отделени 60 милиона фунта за хората, които остават в Сирия. Още 40 милиона ще бъдат разпределени за съседните на Сирия  страни - Турция, Йордания и Ливан, където много сирийци се намират в бежански лагери.

Трудностите пред изработването на цялостна стратегия със свързани с разногласията между европейските  лидери за това коя страна колко  бежанци трябва да приеме.

По-рано днес премиерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия излязоха със съвместно изявление, с което отхвърлиха идеята да се въведе квотна система за прием на мигранти в 28-те страни членки на Европейския съюз. В Европа само за тази година вече пристигнаха 330 000 души.

На днешната среща на четиримата лидери, беше изразена позиция, че  съюзът трябва да разреши кризата с бежанската вълна, като се ръководи от принципа на доброволния характер и солидарност в рамките на Европейския съюз. В текста на изявлението им се посочва, че въвеждането на задължение и постоянно действие на квоти е неприемливо.

Паралелно с това министрите на външните работи на Чехия и Словакия заявиха, че са готови да осигурят железопътен коридор за сирийски граждани, които искат да стигнат от Унгария в Германия при изказано съгласие на ръководството на тези страни.

Припомняме, в унгарския град Бичке, на 40 километра от Будапеща,  стотици мигранти отказаха да се подчинят на полицията и да напуснат  влак, с който очакваха да се придвижат към Австрия.

Унгарските власти искат от мигрантите да се регистрират, както изискват правилата на ЕС. Много от тях обаче отказват, тъй като се опасяват, че така може да бъдат върнати в Унгария, след като потърсят убежище в друга страна.

В столицата Будапеща стотици други  мигранти заявих, че ще тръгнат пеша към Виена, тъй като не им позволяват да отпътуват с влак.