Вътрешният министър Цветан Цветанов даде подробности за вчерашната съвместна операция на ГДБОП, „Сикрет сървис", ОД на МВР Габрово и РПУ Казанлък.

При нея бяха задържани трима души, занимавали с производство и разпространение на фалшиво евро и фалшиви долари. Арестуването им стана в момент на сделка за 50 000 фалшиви евро и 10 000 фалшиви долара.

Министър Цветанов обясни, че при акцията е открита машината за печатането на фалшивите банкноти. Съоръжението е иззето от казанлъшкото село Долно Сехране.

Машината е в изключително добро състояние, посочи вътрешният министър. При акцията са проверени две къщи. Установено е, че в едната е имало малко хале, в което е била инсталирана машината за печатане на фалшиви банкнотни.

Когато тя работи, до нея има едни прасета, които през това време доста добре квичат и просто заглушават шума от машината, обясни Цветанов. Той бе категоричен, че всичко е направено много професионално и с добра възможност да бъде прикрито.

Припомняме, при акцията на антимафиотите бе разкрито помещение, напълно оборудвано с печатарска техника.

Установено бе, че нелегалната печатница разполага с професионални машини за офсетов печат и ситопечат, машина за топъл печат ( на която са изработвани холограмните стикери), компютърна конфигурация, гилотина за рязане на хартия, банкнотоброячни машини, UV-лампи и др.

В производственото помещение бяха открити голямо количество цветоотделки за отпечатване на банкноти с номинал 20, 50 и 100 евро и 50 щатски долара, бои, реактиви, холограмно фолио и други консумативи използвани за изготвянето на фалшива валута.
Откритите фалшиви банкноти (общо 80 000 евро и 27 500 долара) притежават голяма част от изискуемите защитни елементи на съответната валута - в т.ч. холограмни стикери и воден знак.

Имотът в с. Долно Сахране - където е разкрита нелегалната печатница - е собственост на майката на 43-годишния Иван Дочев от Казанлък, който час по-рано бе задържан на паркинг в района на връх Шипка при спецакцията на антимафиотите и полицията в Стара Загора. Заедно с него, при осъществяване на сделката с фалшиви банкноти на границата между Старозагорска и Габровска област, бяха заловени 24-годишните Марин Христов и Димитър Михайлов от Габрово.

Министърът на вътрешните работи откри 18-тото Национално състезание „Пътен полицай на годината". Цветанов се качи в автомобила на петкратния републикански рали шампион Димитър Илиев.

Той участва в зрелищните изпълнения на професионалиста, заемайки ролята на негов навигател. На слизане от автомобила Цветанов заяви, че се възхищава на професионализма на хората, които могат да контролират управлението на такъв екстремен автомобил.

Той посочи, че не е страхувал от резките маневри на Илиев, тъй като все пак е бил поверен в ръцете на републикански шампион. Беше много хубаво, коментира Цветанов.