За по-малко от два часа временната бюджетна комисия прие на второ четене проекта за актуализация на бюджет 2014.

Комисията даде „зелена светлина" на коледните добавки за пенсионерите така, както ги планира кабинетът „Борисов". 1,3 милиона пенсионери с пенсии до 285 лева ще посрещнат Коледа с допълнителни 40 лева.

От АБВ предложиха коледни добавки за всички пенсионери - общо 2 100 000 души. Има резерви, обяви Кирил Цочев. В перото „непредвидени разходи", по думите му, имало 275 милиона лева, както и редица буфери. Така с още 60 милиона лева трябва да се увеличат предвидените пари за коледни добавки за пенсионерите, заложени в актуализацията на бюджет 2014.

Кабинетът отделя 50 милиона лева за коледните на пенсионерите. От АБВ искат да се отделят 110 милиона лева.

Георги Търновалийски от името на БСП представи разчети на левицата, според които дефицитът ще е под 3%, толкова, колкото е и европейското изискване. Не подкрепяме тези параметри и особено влизането в свръхдефицит (3,7 % по разчети на вносителите на проекта за актуализация), подчерта той.

Предлагаме редуциране на намалението в приходната част от 1,061 милиарда лева с 337 милиона лева, от които 237 милиона лева в ДДС и 100 милиона лева в акцизи, стана ясно от думите на социалиста. По този начин дефицитът ще дойде под 3%, изтъкна социалистът.

Има резерви за изпълнение на тези параметри в приходните администрации, смята Търновалийски. Червените предлагат увеличение на разходите за фонд „Земеделие" на 90 милиона лева. Актуализацията предлага 70 милиона лева. 4 милиона лева се дават на МК, в предложението на БСП.

За Министерство на образованието „лявата актуализация" предлага 13 милиона лева. Смятаме нашите предложения за логични и напълно изпълними, категоричен бе Търновалийски. Според червените в актуализацията се залагали твърде песимистични приходи.

От ГЕРБ се възпротивиха на предложенията на АБВ и БСП. Всяко увеличаване на разходите означава допълнителен дефицит, обясни Менда Стоянова. Приходните агенции ще работят за допълнителни приходи, каза още тя. Според управляващата партия не трябва в актуализацията да се залагат оптимистични приходи. Предлагам ви да не залагате на популизма, а на реализма, обърна се тя към колегите си.

Прогнозата на МФ за изпълнението на приходите за ноември се покриват с предложенията за актуализация на бюджета, обясни Кирил Ананиев, заместник-финансов министър. Събираемостта на акцизите е същата, както за 10-те месеца на предходната година. По данни на Ананиев дори и да се приемат предложенията на социалистите пак дефицитът ще надхвърли 3%.

Буферите са изчерпани, притеснен е Мартин Димитров от Реформаторския блок, който е против предложенията на червените.