Гаф по време на срещата между швейцарския президент Дидие Буркхалтер и премиера на Украйна Арсений Яценюк в Киев, съобщава „Вашингтон пост".

По време на протоколните снимки зад Буркхалтер бе поставено от украинските организатори на събитието не швейцарското знаме, а флагът на Дания. Макар че двете знамена са подобни, издънката не бе пропусната от швейцарската преса.

Вестник Aargauer Zeitung писа, че е "унизително", докато Basler Zeitung отбеляза, че Буркхалтер е бил посрещнат с грешния флаг.

Швейцарският президент от своя страна е реагирал на инцидента с чувство за хумор, въпреки че 20 Minuten съобщава, че е направил забележка за объркването преди да се ръкува с Яценюк.

Не за първи път се случва знамената на Дания и Швейцария да бъдат объркани. След като датски вестник публикува карикатури на пророка Мохамед през 2005 година, протестиращи изгориха няколко швейцарски знамена.

Иначе Буркхалтер, който е действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, обяви пред украинския лидер, че ще търси увеличаване на броя на международните наблюдатели в Украйна.