Oбщина Созопол
Мощите, открити при разкопки на остров "Св. Иван" край Созопол, са на Св. Йоан Предтеча - светецът, който е предсказал появата на Исус Христос, и който го е кръстил във водите на река Йордан.

Това обяви в крайморския град проф. д-р Казмир Попконстантин, цитиран от БТА.

Реликварят бе отворен пред журналисти при засилени мерки за сигурност. Припомняме, той беше открит преди дни.

Кутията съдържа части от ръка, лицева част и зъб, допълва burgasnews.com. Предстои да бъде направен антропологичен анализ.

Стана ясно, че реликварият е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите.

Преди церемонията мощехранителницата беше осветена от Сливенския митрополит Йоаникий. Реликварият беше отворен от проф. Попконстантинов, в присъствието на министър Божидар Димитров, ст.н.с Александър Минчев и директора на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Алабастърът е по-скъп материал от мрамора, както навремето, така и днес. И вътре наистина имаше мощи на Свети Йоан Предтеча. Археолозите очакваха или пръсти на едната ръка, или парче от черепа му, тъй като именно такива кости са се пазили в Патриаршията в Константинопол, обясни проф. Божидар Димитров.

По думите му се потвърждава, че това са автентични кости. Най-вероятно още в дълбока древност някой от Константинополската патриаршия е дарил на манастира част от светите мощи, съхранявани в Константинопол.

Според проф. Божидар Димитров наличието на мощите на Св. Йоан Кръстител на остров Св. Иван се обяснява с това, че манастирът "Свети Георги", където те бяха открити, е бил един от най-големите царски и патриаршески центрове.

Точно там е била сватбата на цар Светослав Тертер с византийската принцеса Теодора. Проф. Димитров посочи, че е открил документи за наличието на този манастир в библиотеката на Ватикана, след което са започнали и разкопките на острова.

Реликварият е подобен по форма на саркофазите от Античността и такъв се открива за първи път по българското крайбрежие. Съществува и още една такава мощехранителница, открита в Поморие, но тя е пренесена в музея за изкуство в Атина.

Проф. Попконстантинов потвърди, че откритата заедно с реликвария каменна кутийка е служила за пренасяне на светите мощи. Върху нея има надпис на гръцки език, който посочва кой е приносителят - Тома. Мощите са пренесени на острова на 24 юни, когато е роден светецът.

Те бяха предадени на Българската патриаршия, която трябва да реши къде ще бъдат изложени.