Доц. Христо Хинков е новият директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Новината за назначението е публикувана снощи на сайта на Центъра.

Преди два дни предишният директор на институцията доц. Жени Стайкова подаде оставка.

Дейността на доц. Стайкова беше обект на проверка от инспектората на МЗ заради съмнения в злоупотреби със средства по европейски проекти и заобикаляне на Закона за обществените поръчки при възлагане на ремонтни дейности. Проверката беше разпоредена от служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков

Резултатите от проверката обаче така и не бяха оповестени, тъй като доц. Стайкова беше в продължителен болничен.

Назначеният вчера доц. Христо Хинков до момента оглавяваше сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи.

Доц. Христо Хинков е психиатър. Завършва медицина през 1980 г. и магистратура по здравен мениджмънт през 2002 г. Специализирал е в Япония, САЩ, Холандия, Белгия. Бил е началник на отдел проекти към МЗ и зам. директор на НЗОК през периода 1997-2001 г.  Участвал е активно във възстановяването на БЛС през 1990 г. и е бил избиран в управителните органи на съюза. Занимава се основно с изследователска и аналитико-методична дейност по организацията на здравеопазването и психиатричната помощ, както и с обучение и разработване на проекти в областта на обществената психиатрия. Има редица публикации в научни списания и обществени медии в областта на психиатрията и общественото здраве.