Софийски градски съд осъди на 2 години и 6 месеца затвор бившия директор на общинската фирма "Трамкар" Христоско Вретенаров.

Той е осъден за длъжностно присвояване в особено големи размери. Обвинителният акт е за злоупотреби с близо 670 хиляди лева. Деянието е извршено в периода 1 декември 2005 - 4 декември 2007 г.

Това беше доказано при проверка на Софийската градска прокуратура.

Бившия шеф на „Трамкар" трябва да изплати присвоената сума от 670 хил. лв. като обезщетение на фирмата. Той трябва да заплати и всички разходи по делото.

Преди произнасянето на присъдата Вретенаров заяви в съда: "Съзнавам и признавам вината си за извършеното деяние. Извършил съм тези действия под натиск."

Съдът се съгласи с твърдението на защитата, че високата степен на обществена опасност се отнася само за деянието, но и като цяло за извършителя.  

След заседанието адвокатът на Вретенаров Димитър Вълчев припомни, че няма доказан мотив за престъплението и че бившият шеф на "Трамкар" е оставил грижливи следиза това, че е отклонил въпросната сума. 

Прокурорът по делото Андрей Андреев заяви, че към този момент "не е установено последвало преминаване на пари. Има образувано дело срещу Йордан Василев (бившият шеф на "Столичен електротрнаспорт"). Приключва ревизията на прокуратурата в "Трамкар". Срещу Вретенаров има още разследвания, тъй като при ревизията са установени и други нарушения." 

Защитата може да обжалва в 20 дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Припомняме, на 2 юли, когато беше първото заседание по делото, адвокатът на Вретенаров Димитър Вълчев обаче заяви, че клиентът му признава всички факти, в които прокуратурата го обвинява, с изключение на този, в който се описва къде отивали паритеот "Трамкар".

Според Вретенаров те са отивали при ръководител на друга общинска фирма, а според прокуратурата с тях той е задоволявал хазартните си страсти.

Съдът наложи запор върху сметкитена Вретенаров в три банки, заради гражданския иск, който "Трамкар" заведе по делото.

Прокурорската проверка във връзка с източването на "Трамкар" започна през декември 2007 г.