Софийски градски съд взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо служителя на НАП Ивелин Иванов. Той е обвинен за това, че в качеството си на старши публичен изпълнител в Териториалната дирекция на НАП (ТДНАП) в София е приел подкуп от 1000 лева, за да не продаде чрез търг два недвижими имота, върху които има възбрана на дирекцията.

Припомняме, Иванов е задържан на 6 юни при съвместна операция на Софийска градска прокуратура и ДАНС. Прокуратурата поиска постоянен арест за служителя на НАП.

Въпреки че според съда не е налице опасност обвиняемият да се укрие, той го остави в ареста поради факта, че предстоят разпити на свидетели, които са служители на НАП и има опасност Иванов да окаже въздействие върху тях. Освен това съдът прие, че в настоящия ранен етап са събрани достатъчно доказателства за обосновано предположение, че Ивелин Иванов е извършил престъплението.

Прокурорът по делото се обоснова за искането на прокуратурата с високата степен на обществена опасност на Иванов. Становището на обвинението е, че той многократно е търсил свидетеля Тихомир Иванов като му казвал, че проблемите му ще се оправят срещу съответната сума. Според държавния обвинител деянието се отличава с престъпна упоритост.

Защитата на Иванов се позова на факта, че обвиняемият е с необременено съдебно минало и се ползвал с добро име. Той призна, че действително служителят на НАП е извършил престъплението, но подчерта, че в крайна сметка всеки греши. Според адвоката на този етап при положение, че Иванов е признал вината си, не би трябвало да се взима най-тежката мярка за неотклонение, тъй като няма опасност да извърши друго престъпление, нито да се укрие.

След кратко съвещание съдът реши, че има основания исканията на Софийска градска прокуратура за задържане на обвиняемия да бъдат уважени, тъй като действително е извършено тежко умишлено престъпление. За да стигне до това становище съдът е взел предвид показанията на свидетели, които твърдят, че при задържането на Иванов от джоба му са изпаднали 10 банкноти по 100 лева. Ако бъде доказана вината на обвиняемия, той може да получи наказание „лишаване от свобода" до 6 години, както и парична глоба до 5000 лева.

Решението на Софийски градски съд за задържането на Иванов подлежи на обжалване в тридневен срок, считано от днес. В случай, че той и адвокатът му обжалват решението, следващото заседание ще се проведе на 17 юни от 10.00 часа в Софийския апелативен съд. На днешното заседание присъства и съпругата на обвиняемия.