България е нарушила забраната за изтезание в Член 3 на Европейската конвенция за правата на човека за Милен Стойков, един от тримата, ограбили 1,8 млн. лева. Той е жалбоподател по делото Стойков срещу България (жалба № 38152/11). Решението на ЕКПЧ бе обявено във вторник, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Стойков в момента излежава присъда в затвора в Стара Загора. Той бе един от тримата задържани за грабеж на стойност 1,8 млн. лева от старозагорската фирма „Пещострой". Дни след обира Стойков е задържан в дома си в Казанлък, качен на кола и по негови думи изкаран от града в посока към планината.

Според неговата версия там в снега му е нанесен побой, горен е с автомобилната запалка и е забиван върха на нож под ноктите му с цел да се изтръгне от него информация за това къде са укрити парите.

Той няколко пъти губил съзнание, но всеки път бил свестяван от полицаите, за да продължи изтезанието. Съдебномедицинско удостоверение, издадено на следващия ден, установява, че Стойков има синини, ожулвания и наранявания по различни части на тялото си. През май 2010 г. е осъден на 16 години и 6 месеца затвор.

Според съда той не е бил принуждаван да прави самопризнания и доброволно е посочил къде са укрити парите. Стойков подава жалба до главния прокурор и Министерството на вътрешните работи, оплаквайки се от малтретирането, на което е бил подложен, но окръжната прокуратура отказала да образува досъдебно производство срещу полицаите, който бил потвърден от апелативната прокуратура.

В решението си ЕСПЧ отбелязва, че всички действия на прокуратурата след оплакването на Стойков са били насочени към това да се установи бил ли е той принуждаван да прави самопризнания, но не и към това да се установи упражнявано ли е над него насилие. Съдът отчита, че макар да не може да провери достоверността на описаното от Стойков за начина, по който е малтретиран, информацията за нараняванията му от съдебномедицинското удостоверение съвпада с описаното от него, в това число кръвни съсиреци под ноктите му.

От правителството твърдят, че срещу Стойков е било упражнено насилие единствено по време на ареста в леглото му, защото било преценено, че има риск за участващите в операцията полицаи. Тази теза е отхвърлена от Съда като предпоставка за освобождаване от отговорност на държавата.

ЕСПЧ изрично подчертава, че забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение или наказание по Член 3 от Конвенцията, е абсолютна и въпросът за действията на жертвата е неотносим. От българските власти не са твърдели, че Стойков се е съпротивлявал на ареста или че се е опитал да избяга. По тези причини ЕСПЧ намира, че отношението към Стойков се квалифицира като изтезание.

Съдът в Страсбург смята, че е нарушен член 3 от Конвенцията за защита на правата на човека и в процедурен аспект, защото когато едно лице се оплаква на властите от сериозно малтретиране и нарушение на тази норма, то следва да има ефективно разследване.

Такова разследване трябва да доведе до идентифициране и наказване на виновниците, убедени са от Евросъда. В материалите по разследването си прокуратурата, а после и пред ЕСПЧ се твърди, че има разпитван свидетел на ареста, Съдът отчита, че в нито един момент идентичността на този свидетел не е уточнена, твърдят от БХК.

Според  Съда прокуратурата не проверила съпротивлявал ли се е Стойков при ареста или опитвал ли е да бяга, за да бъде оценена законността и пропорционалността на поведението на полицаите при ареста му. В този смисъл ЕСПЧ оценява изводите на прокуратурата като лишени от достатъчно основания.

Отделно от това, Съдът отчита, че прокуратурата е изследвала в дълбочина единствено евентуално малтретиране на Стойков по време на ареста, като е пренебрегнала твърденията му, че това малтретиране се е случило в няколкото часа след задържането. Пренебрегнати са данните от съдебномедицинското удостоверение за кръвта под ноктите, информацията от самия Стойков, както и свидетелските показания на съпругата му. Разследването, заключава ЕСПЧ, не е било ефективно, предвид ограничения си обхват.

Това е поредно произнасяне на Съда в Страсбург за полицейско насилие срещу България", коментира Красимир Кънев, председател на правозащитната организация Български хелзинкски комитет. „И нещо повече - тук Съдът установява, че е извършено изтезание. Това налага образуване на досъдебно производство, бързо и ефективно разследване по случая и предаване на извършителите на съд", заяви още Кънев.

ЕСПЧ не присъжда обезщетения или разноски по това дело. Жалбоподателят се е представлявал сам пред Съда. Той е поискал единствено заплатите, които би бил получил, ако не е в затвора, но Евромагистратите смятат, че няма връзка между нарушенията при ареста му и това, че не може да си взима заплатата заради излежаването на присъдата.