Краят на политическите консултации при президента Росен Плевнелиев отбеляза среща с премиера Бойко Борисов.

След като в президентството последователно преминаха разговорите с всички парламентарно представени политически партии, днес заключителният разговор беше между Плевнелиев и Борисов.

Срещата обаче приключи без изявление от страна на премиера, който подмина събралите се репортери и се качи в очакващия го вече пред централния вход служебен автомобил.

Според разпространено малко по-късно съобщение основна тема на разговора между премиера и президента са били приоритетите на правителството и готовността на изпълнителната власт да реализира ключови реформи през 2015 година.

Премиерът Борисов е уверил президента във волята на кабинета да работи за стабилност и реформи, като е посочи, че по някои от тях вече има предприети конкретни действия.

Борисов и Плевнелиев също са обсъдили принципите за издигане на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДА "Национална сигурност", както и възможни номинации.
"Правителството ще подходи ефективно и в диалог с държавния глава, в рамките на вече приетите законодателни рамки и с оглед на необходимостта от гарантиране на ефективната работа на тези институции, е уверил Бойко Борисов.

Още в следващите дни конкретна реализация ще намери постигнатият на Консултативния съвет за национална сигурност при президента политически консенсус за завършване на реформата в сектор "Сигурност" чрез пакет от четири законопроекта, информира още министър-председателят. Това са законите за Служба "Военна информация", Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, както и общ Устройствен закон за службите.

Премиерът Борисов увери, че реформата в сектора ще бъде проведена и за първи път от 25 г. специалните служби ще работят по ясни правила и решително ще се подобри координацията между тях.

Сред обсъденото по време на срещата са реформите в секторите правосъдие и вътрешен ред, образование и енергетика. До месец юни се очаква законодателна инициатива за финализиране на втория етап на реформата за пълна либерализация на енергийния пазар.