Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви, че напрежението в здравната система може да се успокои при оттегляне на предложението за приватизация на болници.

Грозев обясни, че колегите му са притеснени от правитазиращия фактор - кой и как ще приватизира. "Неяснотата и бързината притеснява хората и смущава системата на здравеопазването", бе категоричен председателят на лекарския съюз.

На въпрос на БНР, дали оттеглянето на предложението за приватизация е крачка назад в лансираните реформи на здравния министър, Грозев коментира, че това не би било оттегляне, а един жест за успокояване на системата, който да позволи по-добре да се осмислят нещата, включително и самата реформа.

Целта, по думите на Венцислав Грозев би била да се предложи по-ясен вариант с повече доказателства. "Тогава може би и да се случат нещата", заяви лекарят.

Пациентските организации "Заедно с теб" също изразиха безпокойството си около внасянето на предложение за приватизация на лечебни заведения.

По-рано през деня бе обявено, че проектът в тази си част ще бъде оттеглен.                               Още...

Ако от забранителния списък за приватизация излязат всички болници, в които има Спешно приемно отделение - СПО, ще стане невъзможно да се диагностицират, лекуват и хоспитализират спешните пациенти. Ако има приватизация на лечебните заведения, спешните отделения трябва да се извадят от болниците и да се прехвърлят към Центровете за спешна медицинска помощ - ЦСМП на държавно финансиране", заявяват от „Заедно с теб".

Освен това те подчертавата, че при така предложения модел държавата ще трябва да изхарчи допълнителни публични средства и сложните финнасови и междуструктурни отношения ще затруднят изключително силно дейностите.

Всяка приватизирана болница ще подбира пациентите си и така всички полиморбидни и неплатежоспособни пациенти ще станат практически нехоспитабилни и за тях трябва да се предвидят болници за социално слаби, според пациентските организации.

"Това е само един аспект от предлаганата приватизация на лечебните заведения, затова ние от Пациентски организации „Заедно с теб" считаме, че трябва да има широка обществена дискусия, в която всички участници в здравната система да изложат своите мотиви, преди да се вземат управленски решения", заявяват от Алианса.

Припомняме, по-рано днес от БЧК обявиха, че ако решението за приватизация засегне болница "Пирогов" в София, от организацията ще си поискат земята, която са дарили преди десетилетия за изграждането на здравното заведение, обратно, за да могат да запазят статута му.