31-годишен мъж се е опитал рано тази сутрин да запали Джумая джамия.

Мъжът полял дограмата на джамията със запалителна течност и я запалил, след което избягал. Пламъците бързо са били потушени от охранител.

Извършителят е бил заловен на бензиностанция в града след кражба на гориво, с което възнамерявал да осъществи докрай плана си.

Спрямо 31-годишния мъж са повдигнати обвинения за опит за палеж на имущество на значителна стойност, което е с историческа и художествена стойност и за кражба на гориво, съобава БГНЕС.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа, след което съдът трябва да реши за мярката за задържане.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели и са  назначени комплексна съдебно-психиатрична и психологична, пожаро-техническа и оценителна експертизи.

31-годишният мъж има вече две присъди от 2005 и 2006 година и двата пъти е лежал в затвора. Едната му присъда е за хулиганство, другата - за причиняване на средна телесна повреда. Наказанията за тези престъпления е изтърпял ефективно.

През септември тази година е осъден на първа инстанция на 4 години и 6 месеца за изнасилване и блудство, като до момента присъдата не е влязла в сила.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които понастоящем е обвинен, е лишаване от свобода от три до десет години.