Над 300 жители на ромския квартал "Изток" в Кюстендил не могат да си извадят лични карти, заради промени в Закона за гражданската регистрация.

Ромите нямат нотариални актове за имотите, които обитават и не могат да получат документи за самоличност. Без лични карти обаче, социалните служби им отказват помощи, а хората са готови и на протест.

Жителите на квартала трябва да притежават документ за собственост на имота, в който живеят, договор за ползване на имота за жилищни нужди, или писмено съгласие на собственика за адресна регистрация, за да си подменят или извадят нова лична карта.

Според служителите в общината 90 процента от хората тук нямат нотариални актове за къщите си, защото не попадат в плана за регулация и застрояване.

На много от местните вече са спрени социалните помощи. Наложило се близките на покойник да държат тялото му в дома си в продължение на четири дни, защото нямал лична карта и не можел да бъде погребан.

Хората нямат никакъв достъп нито до изпълнителната власт, нито до законодателната, защото нямат документ за самоличност. Ако изключим социалните помощи, те не могат да влезнат в болница... Ние имаме подрастващо поколение, което е навършило 18 години, обаче то не може да си ползва избирателните права, което е в нарушение на Конституцията на България и е подсъдимо по Наказателния кодекс", каза Рая Димитрова, областен председател на „Евророма"-Кюстендил, цитирана от БНТ.

Ромите настояват за промяна в закона, защото се чувстват ощетени и се готвят да протестират.