В декларация до премиера, министрите на финансите и на икономиката, и до 40-ото Народно събрание, тютюноработниците от цигарената фабрика "Слънце Стара Загора-Табак" АД и "Цигарена фабрика Пловдив" АД искат оставката на управителния и надзорния съвет на „Булгартабак холдинг" АД.

Синдикатите от Пловдив се обединиха около искането за незабавна приватизация и равен старт на всички дружества в системата.

Междувременно пловдивските синдикалисти обявиха, че идната седмица ще търсят среща с министъра на икономиката Петър Димитров, за която очакват съдействие от пловдивските депутати, кмета и областния управител, съобщи радио Пловдив.

От своя страна тютюноработниците от "Стара Загора-Табак" АД искат спешна среща с управляващото мнозинство по повод обявеното намерение за закриване на дружеството. Те настояват за политическа гаранция, че фабриката няма да бъде закрита. В нея в момента работят 297 души.

Според синдикалистите цигарената фабрика в Стара Загора е печеливша, няма дългове и няма основания за закриването й. Печалбата на предприятието за миналата година е 3 млн. и 200 хил.лв. Това потвърди пред радио Варна Александър Лозанов, член на борда на директорите на "Слънце Стара Загора-Табак" АД.

Паралелно се подготвят протестни действия в двата града и в столицата, ако не бъде спряно закриването на двете дружества.

Демонстрациите в София ще се проведат пред „Булгартабак холдинг" и Министерството на икономиката.