Ярослав Димитров, станал по-популярен като автоджамбазин № 1 на републиката, след като ядоса премиера Бойко Борисов, излиза на свобода, реши Софийският градски съд (СГС). Градските съдии го пуснаха без никаква мярка и постановиха решението да влезе в сила незабавно.

Припомняме, Димитров влезе в ареста, след като в социалните мрежи и по медиите изтече видео от автокражба, за чийто извършител бе посочен именно той. Оказа се, че Димитров е с мярка за неотклонение домашен арест, която очевидно не спазва. Освен това има и две европейски заповеди за арест, но това не му пречи да извършва други престъпления.
Миналата седмица това предизвика гнева на премиера Бойко Борисов.

За малко днес Ярослав Димитров да се прецака и да остане в ареста по собствено желание.

В началото на заседанието градските съдии обявиха изненадващо, че адвокатът му оттегля жалбата срещу определението на Софийския районен съд (СРС) за постоянния арест на Димитров. Мотивът на автоджамбаза да приеме решението за ареста на СРС е, че не желае да пречи на органите на досъдебното производство.

Заставайки на банката пред градските съдии обаче, Ярослав Димитров изненадващо се отказа от това си решение и реши да се бори за свободата си.
Пред съдиите той обясни защо е оттеглил жалбата срещу решението на СРС, а именно - защото не искал да се разкарва. След като така или иначе го довели в СГС, решил да даде възможност на градските съдии да променят мярката му за неотклонение.

Според неговия защитник не може категорично да се направи обосновано предположение, че именно Ярослав Димитров е извършител на кражбата и поиска по-лека мярка за неотклонение за клиента му.

Според прокуратурата налице са всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение срещу Ярослав Димитров, тъй като за извършеното от него престъпление се предвижда до 8 години затвор. Че той е извършител на автокражбата според обвинението сочат и доказателствата. В него са намерени заготовки на ключове, автонавигация. Според прокуратурата ако той бъде пуснат на свобода, има опасност да извърши друго престъпление.

Ярослав Димитров е с влязла в сила присъда от май тази година за извършено тежко престъпление, за което е осъден на малко над 2 години затвор. Изпълнението на тази присъда обаче е отложено. Въпреки тази присъда според обвинението той продължавал да нарушава закона. Нарушил и мярката домашен арест, наложена му по друго наказателно производство. Затова и най-адекватно е да остане в ареста.

Ярослав Димитров поиска от градските съдии да не му налагат най-тежката мярка за неотклонение. Не съм извършил престъплението, обясни той.

Градските съдии явно му повярваха, защото решиха да го пуснат на свобода и то незабавно. Градският съд прие жалбата му срещу решението на СРС за основателна.

Събраните доказателства според СГС не сочат наличието на обосновано предположение, че именно той е извършител на престъплението, придобило популярност в интернет благодарение на заснетото видео.

Самото видео не било годно по категоричен начин да покаже кой е извършителят. Виждало се лице със сходна външност на Ярослав Димитров. Ракурсът на заснетото и недостатъчната осветеност на зрителното поле попречиха на градските съдии да направят категоричното заключение, че именно Ярослав Димитров е популярният автоджамбазин, разгневил премиера. Оказва се, че показанията на полицаите, разпознали във видеото обвиняемия, не са достатъчно доказателство за СГС.

Съдиите, гледали видеото и сега като виждали обвиняемия Димитров пред себе си, не можели категорично да кажат, че той е заснетото лице.

Затова и СГС пусна Ярослав Димитров на свобода без никаква мярка за неотклонение.