Успокоява се обстановката в Габровско след обилните снеговалежи през изминалите денонощия, но ситуацията все още остава тежка. Остава бедственото положение за община Севлиево, където заедно с Дряново и Габрово е неучебен ден. Най-голям проблем за местната власт в процеса на възстановяване са падналите дървета. По първоначални изчисления щетите в община Габрово възлизат на 4 млн.лв, а за отремонтирането им ще се търси помощ от Междуведомствената комисия, съобщи пред БНТ областният управител лиляна Хранова.

На територията на община Габрово в продължение на 44 часа валя непрекъснато сняг. През нощта валежите спряха, но обстановката на територията на общината продължава да е усложнена.

Височината на снежната покривка в градската част достигна 70 см, а във високата част на общината надминава 100 см. Снегът е мокър, с висока плътност и причинява масово пречупване на дървесната маса. Хиляди са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа.

Влажността на въздуха е  96 %.  Регистрираната температура на въздуха в центъра на града от общинската МТО станция  е минус 1°С.

Движението за  Шипка е възстановено. Проходът е проходим при зимни условия. Забранено е движението на МПС с обща маса над 12 тона. Полицейски екип спира всички коли, които се опитват да влязат в прохода с неподготвени автомобили. Пътятза  к.к. Узана  е заснежен и непочистен. Видимостта е ограничена до 100 м. Температурата на въздуха  е минус 4°С.

Проходими при зимни условия са участъците Габрово - Трявна, Габрово - Севлиево, Габрово - Дряново.

От Ерго - Про съобщават, че около 50 села  и три квартала - Априлово, Ябълка и Шумели  са без ток.

Общински пътнически транспорт се движи със закъснение. Възстановено е движението по направлението - Недевци- Лютаци. При зимни условия е движението на автобусите в посока Габрово - Севлиево, Габрово - Трявна и Габрово - Дряново - В. Търново. Автобусите за гр. София се движат по разписание.

Продължават да не се движат влаковете между гарите Царева ливада - Габрово, поради липса на напрежение в контактната мрежа. Няма движение на влаковете и по линия №4 - Г. Оряховица-В. Търново-Царева ливада-Трявна- Дъбово.

За ликвидиране на последиците от обилният снеговалеж, община Габрово привлече допълнителни сили от местни дружества, разполагащи с подходяща инженерна техника, както и от ДП "Транспортно строителство и възстановяване". Общият брой възлиза на 20 машини. Същите са съсредоточени за разчистване на пътища към селата и улици, и отстраняване на паднала дървесна маса.

На телефоните на Общински Съвет за сигурност няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка можете да потърсите помощ на тел.112.

Днес ще бъде предимно облачно. В централният Предбалкан са възможни слаби превалявания от сняг. Ще духа слаб северозападен вятър. Очаквана максимална температура днес около 4°С.

 

От общината отново призовават да не се паркира така, че да се пречи на градския транспорт и снегопочистващите машини както и собствениците и наемателите на търговски и жилищни площи да почистват редовно от сняг прилежащите им тротоари, входовете и ледените висулки.

От ВиК - Габрово информират, че няма промяна в показателя „Мътност" на водата, която се подава от габровския яз."Христо Смирненски". Продължава препоръката гражданите да използват за пиене и готвене минерална и трапезна вода от търговската мрежа.

Както вече беше обявено, вследствие интензивните дъждове, в чашата на яз. „Христо Смирненски" се получи замътване. В Пречиствателната станция това замътване не може да бъде отстранено напълно.