Полицаи, пожарникари и спасители от МВР излизат на протест утре във Варна, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите на МВР, съобщи „Хоризонт”.

Проектът за наредбата за пожарогасителна и спасителна дейност на МВР. С новия Закон за МВР на министъра на вътрешните работи беше задължен със свой акт и това е точно тази наредба да определи минималния числен състав на екипите пожарникари, които отиват на произшествие, т.е. колко най-малко служители, пожарникари и спасители би трябвало да има в един екип, обясни председателят на синдикалната федерация Валентин Попов.

По думите му в европейската и световната практика този минимален състав е поне четирима души.

Ние представихме тези практики. Възможностите на МВР са ограничени и едва ли може да става дума за четирима души в екип. Ако екипите са по двама души, трябва да дойдат най-малко два екипа, за да може да се влезе в димяща сграда. Това означава, че хората не могат да работят, а което е още по-лошо – директно се поставят на сериозен и неоправдан риск живота и здравето на тези хора. Нашето предложение беше да се съобразим със световната практика и да имаме минимално четирима души в екип пожарникари, но след като това се оказа невъзможно се съгласихме да са трима. Въпреки това обаче, това не се взе предвид. Ние алармирахме политическото ръководство на Министерството, в момента този проект на наредба е свален от сайта на МВР, очакваме преработване, но нямаме представа как ще изглежда то, посочи още Попов.

Полицаите, пожарникарите и спасителите протестират за това, че е било възможно изобщо да се появи тази наредба, която е била свалена едва вчера сутринта.

Директорът на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението “ главен комисар Николай Николов посочи, че преди 6 години е имало служби с по двама или трима души общо.

Ако се приеме това нещо от правителството и се осигурят финансови средства ние ще можем да назначим около 1600-2000 пожарникари – нещо, което е от изключителна важност за системата, коментира Николов.