Предложенията за продажба на болниците в Закона за лечебните заведения са противоконституционни и трябва да бъдат отменени. Това заяви пред БНР Руси Статков от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Той твърди, че се нарушават 7 разпоредби от Конституцията. Освен това предложението противоречало и на закона за нормативните актове, на закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Припомняме, през седмицата бе оповестено, че се отменя продажбата на болници. Съобщено бе още, че премиерът Борисов е оттеглил текстовете за приватизация на клиниките, след като се е състоял председателски съвет, след разговори с депутати и с хора от коалицията, която управлява. Здравният министър пък държи на текстовете.

Статков обясни, че от приватизация са изключени само два вида лечебни заведения. Става въпрос за центровете за психична помощ и онкологичните лечебни заведения. Всички други можели да бъдат приватизирани.

Според Статков обаче нищо не налагало такова нещо. „Това беше безумна и глупава стъпка на хора, които не познават собствения си закон и закона за приватизация. Казвам го най-отговорно", категоричен е Руси Статков.