Пилотите, управлявали катастрофиралият самолет ЯК-42, са били с огромен опит, каза министърът на транспорта на Русия Игор Левитин на заседание обсъждащо причините за катастрофата. Това съобщи РИА Новости.

Екипажът на самолета е бил високо квалифициран - капитанът е бил първи ранг с 1500 летателни часа със самолет ЯК-42, вторият пилот с 400 летателни часа", обясни министърът.

В същото време руският президент на Русия Дмитрий Медведев, съпроводен от управника на Ярославълска област Сергей Вахруков, посетиха мястото на инцидента, където руският президент постави цветя в памет на загиналите.

По думите на Медведев трагедията принуждава правителството да направи радикални изменения в гражданската авиация.

Ситуацията в областта на гражданската авиация в Русия трябва да бъде радикално променена. Проблемът с безопасността на гражданските ни самолетите е много сериозен, защото води до непоправими последствия. Човешкият живот е безценен  и затова трябва да се въведат мерки, които да гарантират сигурността на пътниците. Освен това трябва да се следи и провери  квалификацията на летателния персонал", подчерта руският президент.

Той допълни още, че ще даде инструкции правителството да изгради ясна програма, която да предотврати зачестилите произшествия в авиосектора.

Припомняме, че самолетната катастрофа край Ярославъл в следобедните часове на 7 септември отне живота на 43 души.

Властите в руската Ярославска област обявиха тридневен траур. Съгласно указа на губернатора на областта траурът ще бъде от 9 до 11 септември.