В Истанбул ще бъде изграден български бизнес и културен център.

Той ще бъде построен върху предоставения от турската държава като обезщетение парцел в истанбулския квартал "Шишли". В ход е процедура по избор на фирма, изпълнител на проекта. Очаква се центърът да бъде изграден през следващите две години.

Това бе съобщено на среща в генералното консулство на България в Истанбул в понеделник с 18 представители на Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани в България, съобщава БНР.

Генералният консул Евгени Генчев информираха представителите на медиите за развитието на българо-турските отношения. Внимание бе отделено на процедурите за издаване на визи на турски граждани и граждани на трети страни.

Обяснени бяха и задачите на консулската служба във връзка с прилагането и покриването на критериите, поставени пред страната ни за включване в Шенгенското споразумение.

На срещата е засегнат и въпросът за състоянието на българските културно-исторически паметници в Турция и дейността на Управителния съвет на Фондацията на българските православни църкви (Църковното настоятелство) за тяхното опазване и стопанисване.

От 20.02.2008 година има промени в турския Закон за фондациите, с които се разширяват правата на фондациите на малцинствата за извършването на международна и стопанска дейност.

Вече са повече и възможностите за връщане от турската държава на собствеността върху част от отнетите в миналото имоти. До момента Църковното настоятелство разполага с нотариалните актове на 5 от общо 48 имота, собственост на бившата Българска екзархия (четири в Истанбул и един в Одрин).