ДАНС и МВР ще следят за сигурността на 1500-те точки на 9-те търговски банки, които ще изплащат влоговете на клиентите на КТБ от 4 декември.

Това стана ясно от коментара на финансист номер 1 Владислав Горанов след заседанието на кабинета.

Униформени и цивилни служители ще съблюдават за „мирното изплащане" на влоговете от фалиралата КТБ. Изтеглянето на големи суми в брой не е разумно, посъветва той вложителите. Според него такъв ход не е разумен с оглед на сигурността на вложителите.

Днес кабинетът одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете до 2 милиарда, каза Владислав Горанов. Кабинетът го е упълномощил да сключи заемния договор. Той е за 5,5 години, с възможност за усвояване на заема на части, с фиксиран лихвен процент от 2,95%.

Веднъж годишно на всеки 15 април фондът ще прави лихвени плащания към правителството, поясни финансовият министър. Има включена опция за предсрочно погасяване на заема, който по план трябва да бъде върнат до 2020 година.

По повод на тегленията, министърът настоява за спокойствие. Няма причина за създаване на истерия и напрежение в първия ден от изплащането, категоричен бе той. Препоръката на Горанов е хората да си изберат банка, в която да продължат да съхраняват вложенията си.

Безплатно ще е прехвърлянето на влога от КТБ в друга сметка на друга банка. Изтеглянето на парите в брой обаче няма да е безплатно. Нито банките, нито фондът можели да поемат разходите по изплащането на парите в брой.

Логистиката и движението на милиарди лева в брой е една скъпа операция, свързана с физическата сигурност на движението на такива трансфери в брой, поясни министър Горанов. Правило на банките е при теглене в кеш на сума над 10 000 лева да се осигурява охрана за превозване на парите.