България трябва да бъде поканена от Русия в бъдещия Евразийски съюз, обявиха участници в кръгла маса, организирана от управляващата партия "Единна Русия", съобщи БТА. Новият съюз ще бъде "голяма страна", продължител на идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство, което ще обедини от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан.

Председателят на Държавната дума Борис Гризлов посочи пред участниците, че са налице "инструменти и исторически аргументи", за да бъде осъществен "големият проект" за Евразийски съюз, който може да обедини към 250 милиона души. Според него аргументът е "общата история на страните" от постсъветското пространство, а сред инструментите са руският като "език за междунационално общуване" и "кооперирането в икономиката". Той изтъкна, че не става дума за "единна държава", а за "съюз на суверенни държави".

Влизащите в Евразийския съюз страни трябва да запазят политическия суверенитет, но управлението на икономиката трябва да бъде максимално интегрирано.

Курсът към икономическа интеграция именно под чадъра на новия съюз, в ущърб на ОНД, започна да се проявява още през тази година, когато Москва започна подготовката на реформата на Митническия съюз.