Два изстрела с газов пистолет се е опитал да произведе 25-годишният Октай Енимехмедов срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Пистолетът обаче е засякъл.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов на мястото на инцидента в НДК, предаде БНР.

Нападателят се е опитал да произведе два изстрела, но най-вероятно пистолетът е засякъл, изтъкна Цветанов, подчертавайки, че малка е била вероятността лидерът на ДПС да бъде убит с това газово оръжие.

Цветанов допълни, че охраната на събитието вътре в НДК е била поверена на НСО, а около НДК за периметъра са отговаряли от МВР.

Цветанов подчерта също, че е имало пропуски в сигурността на конференцията на ДПС, тъй като част от делегатите, които са влизали в залата не са минали през специалната проверка. Тепърва ще се изяснява защо това не е направено.

"Баджът, който е притежавал, е от младежката конференция от ноември месец 2012 година и това в момента, което проверяваме, да видим дали е бил делегат, симпатизант или член на тогавашната конференция и, разбира се, да видим дали е предвиден в списъците за днешната конференция", каза Цветанов.

Не трябва да се правят прибързани заключения от типа на това дали покушението е режисирано, поясни Цветанов и добави, че похитителят е българин с мюсюлманско вероизповедание.

По думите на вътрешния министър 25-годишният нападател е с редица криминални регистрации и с влязла в сила присъда.

"2006 година има присъда за телесна повреда, като там е дадена една година условно, 2009 година за хулиганство в Бургас има три месеца ефективно, 2010 година в Кюстендил има административна глоба за притежаване на наркотици, 2010 година на територията на София също е хващан с наркотици, 2011 година е оказал така съпротива на органите на властта, взета е кръв, урина, за да може да се види дали има наличие на наркотици в организма му", обясни Цветанов.

Цветанов бе придружен от градския прокурор на София Николай Кокинов, който разговаря с нападателя преди да бъде изведен от мястото на покушението, но Градският прокурор отказа да каже пред медиите какви са били мотивите на нападателя заради следствената тайна.

"Ще се назначат съответните експертизи да видим лицето дали е употребило наркотици, алкохол, дали е психически годно да участва в наказателното производство, което е започнало срещу него. След полицейското задържане предвиждаме да повдигнем обвинение за опит за убийство. Ще бъде задържан за 72 часа", обясни Кокинов.

По-късно стана ясно, че нападателят не е употребявал наркотици и опиати. Също така е  псхически здрав. Върнат е в Четвърто РУП след преглед във ВМА.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че срещу Октай е повдигнато обвинение за умишлено убийство. Той е задържан за 24 часа и вероятно ще бъде удължена мярката на 72 часа прокурорско задържане.

Цацаров не пожела да оповести каквито и да е подробности около разговора на градския прокурор Кокинов и нападателя минути след покушението.

До момента нападателят има шест криминални регистрации, съобщи началникът на Столичната полиция Валери Йорданов. Образувано е досъдебно производство срещу него, съобщи старши комисар Валери Йорданов.

Припомняме, по-рано днес 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас се опита да убие лидера на ДПС Ахмед Доган по време на речта му на Осмата национална конференция на партията в НДК.

Около 12.20 часа мъжът излезе на трибуната и насочи оръжие срещу партийния лидер по средата на доклада му, докато Доган критикуваше настоящите политики на Европейския съюз и на управляващите на България.