Реформаторският блок категорично няма да се разпадне. Това заяви Радан Кънев, който изненадващо подаде оставка като говорител на Блока пред НоваТВ.

Припомняме, че вчера лидерът на ДСБ отправи остри критики към българския политически елит, който по думите му се бори „за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт".

„Виждам точно това в българската политика и бия камбаната много сериозно, защото смятам, че най-малкият проблем е в Реформаторския блок, където също го има. Проблемът е навсякъде - БСП, патриотичното крило, ДПС. Целият политически елит е решил, че резултатът от изборите е ясен и започват договорките", коментира Кънев.

„Ясно е, че в момента г-н Борисов води непрекъснато разговори с различни крила на различни политически сили", заяви още той и допълни, че и хора от Реформаторския блок вече са се срещали с лидера на ГЕРБ.

Резултатът, според него, в Реформаторския блок е невъзможността да се оползотвори огромното предимство, което имат пред всички останали политически сили.

Проведох личен разговор с Борисов, за да спре това нещо. Казах му, че не приемам да разговаря с хората от Блока поотделно", категоричен беше Кънев.

Пред БНТ Радан Кънев определи оставката си като говорител на реформаторите като ход към единството, а не към разделението и прогнозира, че вбъдеще РБ ще бъде по-единен.

Най-вероятно излъчването на единен лидер на Реформаторския блок е логичен ход, но резки промени два месеца преди изборите не би трябвало да се правят, коментира още тъмносиният политик.

Той отрече да е консултирал оставката си с бившия лидер на ДСБ Иван Костов. "Категорично не - много се дразня на намеците, че съгласувам предварително с него позициите си. В случая не съм съгласувал това мое решение с никого".

Кънев обясни още, че колегите му в РБ са приели този негов акт с изненада и вероятно с притеснение, но в крайна сметка неговата цел е била точно такава „да се бие камбаната, за да се стигне до промените, към които се стремим".

Той коментира и темата за актуализацията на бюджета. По негово мение това не се комуникира с обществото, а на консултации, които се използват за политически натиск.