Близо 775 жители на Зимбабве са починали от наскоро разрасналата се епидемия от холера в региона, това съобщи официалният представител на Световната Здравна организация, в отговор на твърдението на местното правителство, че положението е под  контрол, предаде CNN.

В момента общият брой на установените случаи на заразени е 15 хил., алармира шефът на СЗО, доктор Ларош.

Според Службата на ООН за координация на хуманитарните дейности епидемията в южната африканска държава може да е обхванала 60 хиляди души.

Според южноафриканските власти положението в страната е критично.

"Трябва да се вземат спешни мерки, за да се справим със ситуацията", казва говорителят на правителството в провинцията Лимпопо, цитиран от Ройтерс.

Кризата с прехраната в Зимбабве става все по-остра.

Запасите на основни храни се изчерпват, цените се удвояват на всеки 24 часа.

Правителството разреши на гражданите да теглят максимум 100 милиона зимбабвийски долара седмично. Сумата е достатъчна само за три хляба.

Въпреки доклада  на ООН президентът на Зимбабве Робърт Мугабе заяви, че „няма холера" в страната, и че докторите са преувеличили ситуацията.

Според ООН епидемията от холера е част от неизбежната хуманитарна криза в следствие на икономическия срив в Зимбабве, където половината от населението е в крайна нужда от храна и вод.