Не с тържествено слово, а с много благодарности към учените и убийствен сарказъм за нихилизма на политиците към просветата, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев поздрави всички българи с днешния 24 май, Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост.

Тъжно започна словото му, тъй като снощи е починал бившият ректор на Алма матер акад. Никола Попов, който е бил ръководител на СУ между 1989 и 1991 г. С минута мълчание беше почетена паметта му.

Повече от 20 минути проф. Илчев благодари на всички преподаватели в Софийския университет (СУ) за отдадеността им, за неуморната работа и за успехите, които постигат, въпреки трудностите. Той благодари и на студентите, които полагат усилия, за да получат знания и за да изградят държавата. Благодарение на всички тях, по думите му, СУ е номер едно в страната според рейтинговите проучвания.

Той благодари за качеството на научните изследвания на различните факултети на университета. Не пропусна и високата оценка, дадена за ВУЗ-а от международните студенти. Той прочете всички успешни проекти, награди и заслуги на студентите и преподавателите през изминалата година.

Специално внимание отдели и на Стопанския факултет на СУ, който изместил финансово осигурения Американски университет в Благоевград като предпочитано място за получаване на образование в сферата на икономиката.

Значими са резултатите в научните изследвания въпреки финансовите затруднения, каза Иван Илчев.

Той благодари и на всички дарители, които са подпомогнали през изминалата година най-старото висше учебно заведение у нас. Благодарение на спонсорите са реализирани успешни проекти от университета и са внедрени иновативни методи за преподаване.

И накрая ректорът на Софийския университет сподели, че е смятал да завърши словото си с иронична, по думите му, благодарност към българските държавници за оптимизма им и високите им очаквания за големи резултати при ниско финансиране на научните изследвания.

Иронична благодарност той иска да отправи към политиците и за „експедитивността" им, с която вече 10 години обещават стратегия за висшето образование.

Той искал да благодари за малкото средства, които отделя държавата за висшето образование в страната.

Отказах се, призна проф. Илчев. Отказът му дошъл заради политическите боричкания кой да е част от българската делегация в Рим.
Не се намерило място за един достоен представител на културата и изкуството
в делегацията, като според ректора целта не била този човек просто да отиде в столицата на Италия или да се срещне с папата, а да се поклони пред гроба на Св.Св. Кирил и Методий.

Въпреки това проф. Иван Илчев реши да завърши оптимистично и призна: „Надежда има".
Оптимизмът му за бъдещето на образованието, науката и духовността у нас идва от това, че мъж на годината става не „втръснала ни медийна звезда", а учителят Теодосий Теодосиев, възпитаник на Физическия факултет на СУ.