89,8 % от гражданите не са съгласни уличното паркиране да бъде превърнато в частен бизнес. Само 8,7 % смятат, че за паркирането върху улици и булеварди трябва да се определят пазарни цени.

Това са моментните резултати от независимата анкета, провеждана в сайта на Софийски обществен съвет във връзка с готвените промени в Закона за движението по пътищата, целящи да превърнат в търговски досегашния административен режим за контрол върху организацията на движението в градовете.

Припомняме, на първо четене в парламента мина законопроектът за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. В него депутати от РБ и ГЕРБ искат замяна на думата "такса" с "цена" в чл. 99, ал. 3, целяща превръщането на улиците в платен паркинг.
Мина и друга поправка за въвеждане на глоба от 200 лв за паркиране на не означените места в градинки, паркове, детски площадки и тротоари.

"Резултатите са красноречиви - хората желаят местното самоуправление пряко да се занимава с организацията на движението по улиците, както и в момента го изисква законът, а не да печелят търговски дружества от проблемите с паркирането, коментират от Софийския обществен съвет.

Според тях, големия процент от гласували "против" показва, че хората не ги удовлетворява създадената в София порочна практика с възлагането на контрола върху паркирането на търговско дружество, която всъщност промяната в ЗДвП цели да легализира.

Коментира се още, че въпросната фирмата не е Столична община и няма да е длъжна да осигурява прозрачност на приходите от платеното паркиране или да ги харчи по нормативно установеното предназначение.

А фактите и в момента показват, че за 15 години събиране на пари от търговското дружество от зоните за платено паркиране няма построен нито един паркинг.

От Софийски обществен съвет предупреждават, че се подготвят протести срещу измененията.