Близо 100 души са дерегистрирани в област Бургас месец и половина преди изборите на 25 октомври. Това е резултатът от втората вълна на проверка във всички общини в Бургаска област.

В рамките на два месеца служители от различни ведомства са инспектирали над 18 800 адресни регистрации.

По постоянен адрес броят на дерегистрираните лица е минимален в сравнение с тези по настоящ такъв - 2 ма души, съответно в общините Сунгурларе и Камено. Заличените в избирателните списъци по настоящ адрес в община Несебър са 41, по 16 в Карнобат и Малко Търново, 12 в Средец, 9 в Поморие и по един в общините Айтос, Камено, Сунгурларе и Приморско.

Дерегистрираните лица запазват правото си на глас, но по предходна регистрация, уточняват от областната администрация.

Сред основните нарушения, които са установили длъжностните лица са липса на съгласие от страна на собствениците на имоти, на чиито адреси са направени адресните регистрации, както и липса на документи за собственост от други лица, които не са в родствена връзка с регистрираните, каквото е изискването по Закона за гражданската регистрация.

Това е втората вълна от масовите проверки, които стартираха по инициатива на областния управител Вълчо Чолаков още през юни тази година.