С процедурни хватки започнаха дебатите по вота на недоверие.

Очаквано, премиерът Бойко Борисов не дойде в пленарна зала да чуе критиките на опозицията.

В НС са министрите Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, Томислав Дончев, Нона Караджова, Аню Ангелов,Мирослав Найденов, Николай Младенов, Симеон Дянков, Сергей Игнатов, Тотю Младенов, Ивайло Московски, Стефан Константинов и Трайчо Трайков.

В зала не са и депутатите на Атака.

Михаил Миков предложи традиционното пряко излъчване на дебатите по БНТ и БНР.

Контрапредложение обаче направи Асен Агов от Синята коалиция, който настоя "увеселението вот на недоверие" да не се излъчва по БНР и БНТ в деня на национален траур.

Утре в 12.40 часа ще бъде гласуван вота на недоверие към кабинета "Борисов".

Предложението на сините, които още вчера обявиха, че няма да участват в дебатите, както и в гласуването, бе прието.

От ДПС скочиха срещу това гласуване. Йордан Цонев изтъкна, че денят на траур се използва за да се скрият дебатите от българските граждани.

Той поиска прегласуване. От 174 гласували "за" бяха 59 депутати, 64 гласуваха против, 51 - въздържал се.

Припомняме:
БСП предложиха на председателя на Народното събрание Цецка Цачева вотът да бъде отложен заради деня на траур. Предложението им, обаче, не срещна подкрепа.Цецка Цачева от своя страна посочи, че в ден на траур се отлагат само увеселителни мероприятия и такива, които са несъвместими със скръбта на роднините на починалите. Считам за цинично обвързването на предварително приетата от нас програма за дейността на НС с тази трагедия, изтъкна тя.

Лютви Местан пък предложи дебатите по вота на недоверие да бъдат отложени за утре. Мноизнството със силово решение ограничава българските граждани да чуят дебата, изтъкна той.

Адресат на дебатите е българското общество, категоричен бе Местан.

Той каза още, че от ДПС са съгласни с Асен Агов, че днес не трябва да се водят дебатите заради уважение към жертвите и близките на пострадалите при вчерашната трагедия на магистрала "Тракия".

Г-жо председател, нямате полезен ход, обърна се към Цецка Цачева Лютви Местан. Според него с криенето на дебатите от обществото управляващите крият нещо и ги е страх от дебатите.

Загубихте дебатите в зародиш, каза Лютви Местан.

Предложението за отлагане на дебатите, очаквано, не мина.

От 166 участвали в гласуването за бяха едва 59,  89 народни представители бяха против, 18 гласуваха въздържал се.

Срам ме е от това, което правите, посочи от своя страна и Ангел Найденов от БСП, който поиска прегласуване на прелдожението на ДПС.
Ясно е, че правителството не може да реализира онези мерки, които се очакват от него, смята социалистът.

За първи път дебатите по недоверие няма да бъдат показани пред българското общество, заяви Мая Манолова.

Според нея управляващото мнозинство толкова го е страх, че предпочита да се скрие.За първи път дебатът по вота ще бъде апокрифен, това е  недостойно за едно парламентарно мнозинство, категорична бе червената депутатка.

Премиерът Борисов "изчезна"
Още...

Променете датата на дебатите иначе ще затвърдите своя имидж на страхливци, подчерта Манолова.

Умолявам за повече възпитание, призова външният министър Николай Младенов. Проявете малко смирение, допълни той. Ако искаме да правим политика на площадите, на полянките и на ливадките да се разберем, призова той.

Парламентът не е биг брадър, не е шоу, което се излъчва по телевизиите, категоричен бе Николай Младенов.

Уважаеми г-н премиер, дано по някакви тайни канали слушате дебатите. С тези думи пък Петър Димитров започна да чете мотивите към вота. Г-н премиер световната икономическа криза приключи и вече не можете да се оправдавате с нея, продължи с обръщението към Бойко Борисов той.

От 2 години няма тройна коалиция, сега вие сте тройната коалиция, която управлява, изтъкна той.

Димитров посочи, че за опозицията било най-лесно да "се плъзне" по пързалката на уикилийкс и срс-тата и сега вотът да е за неговото минало и морал.

Но за опозицията било по-важно вотът да е за настоящето, а след 2 години управление на Бойко Борисов българите били по-бедни, по-неообразовани, по-болни.  Социалистът припомни обещанието на министър-председателя да направи страната ни средноевропейска страна.

Г-н премиер, вие ни излъгахте, изтъкна той.

Европейските икономики продължват да показват трайна тенденция за излизане на кризата, посочи Петър Димитров.

Правителството не реализира никаква антикризисна политика, посочи той и допълни, че дори кризата у нас се е задълбочила. Още 1 година управление на ГЕРБ и страната ни ще отпадне от класациите на конкурентните държави, смята ексикономическият министър.

Разумната фискална политика е заменена от правителството с неразумно харчене, смята още червеният депутат. Задълбочава се безработицата, всеки трети младеж е безработен и търси реализация навън, каза още Петър Димитров.

Той посочи, че правителството има воля да се справи, това се отчита и от външни анализатори. Само воля не стига, трябва и мисъл, смята депутатът от БСП.

ПГ на ГЕРБ разполага с 40 мин. за дебатите, червените с 25  минути, ДПС с 24 , Атака с 21 минути, Синята коалиция с 20 минути, независимите с 15 минути.